tiistai 19. toukokuuta 2015

Kansainvälistä viestintää ja markkinointia tässä ja nyt

Kymmenen tunnin lento Lissabonista tuo Rioon auringon noustessa. 

Palasin juuri kansainvälisen ryhmämme, Worldcom PR Groupin kokouksesta Rio de Janeirosta. Ilahdutti nähdä, miten itsenäisten PR-toimistojen vapaaehtoista yhteistoimintaa voidaan oikeasti kehittää vastaamaan vaativien kansainvälisten asiakkaiden tarpeisiin. Viralliselta ohjelmaltaan kolmipäiväinen kokoontuminen oli hyvin organisoitu ja ajankohtainen, kiinnostava ja keskusteleva. Paneeli pohti muun muassa integroitua markkinointiviestintää Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Tšekissä. Johtopäätös: We are all integrated at some level – kaikkihan me teemme laajalla kirjolla palveluja sisältömarkkinoinnista suhdetoimintaan.

Viestinnän ja markkinoinnin yhä perustavampaan integraatioon on monia syitä. Varsinkaan pienillä markkinoilla yritykset eivät halua palkata erikseen PR-toimistoa, mainostoimistoa tai mediatoimistoa, vaan kaikki on saatava joustavasti ja kustannustehokkaasti yhdestä osoitteesta, muistutti partnerimme Prahasta, kaksi kertaa Suomen kokoiselta markkinalta.

Rioon ennätti työkiireiltään lähes 60 PR-toimiston vetäjää eri puolilta maailmaa.


Asiakkaiden edustajien kanssa pohdittiin isojen yritysten hankintayksiköiden ja markkinointiosastojen keskinäistä työnjakoa ja roolia palveluntarjoajien kilpailutuksissa. Viisas teknologiayhtiön markkinointijohtaja totesi suhteen aina jossain määrin jännitteiseksi, mutta juuri sellaisena itse yrityksen etua palvelevaksi: Hyvällä hankintaosaamisella voi turvata markkinointiviestintään tehtyjen investointien huolellisen valmistelun ja halutut tulokset.

Kurkistus Rion olympialaisten valmisteluihin


Kiinnostavaa oli myös kuulla globaalin Conservation Internationalin ympäristölinjauksista ja kampanjointiosaamisesta, brasilialaisten yritysten yhteiskuntavastuusta sekä telejätti Embratelin sujuvasanaisen teknologiajohtajan esitys tulevan olympiakaupungin massiivisten tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta. Yli 300 miljoonan asiakkaan Embratel on valmistautunut ensi vuoden kesäkisoihin jo neljä vuotta, harjoiteltuaan mm. jalkapallon MM-kisoilla.

Yksi kisojen tapahtumapaikoista on Copacabanalla, jossa ratkotaan muun muassa rantalentopallon mestaruudet.

Silloisten 12 stadionin sijasta kesäolympialaisissa 2016 on taattava 148 tapahtumapaikan yhteydet. Kisojen onnistuminen ei riipu vain urheilijoista, vaan myös valtavasta määrästä vapaaehtoisia työntekijöitä, kisaliikenteen sujuvuudesta ja tietoliikenneyhteyksistä.

Kisoja varten on vedetty valokuitua ja rakennettu langattomia yhteyksiä sekä datakeskus palvelemaan verkkoon striimauksia ja televisiointeja satellittien välityksellä. Kisakoneistolle on luvassa 18 000 kiinteää liittymää, 16 000 SIM-korttia ja 80 000 lan-verkon liittymää. Odotusten mukaan kisojen aikana 7,5 miljoonaa ihmistä lähettää yli kolme miljoonaa tekstiviestiä. Olympialaisten tietoliikenteen selkäranka kestää 40 gigabitin liikenteen.

Pilvipalvelut ja digitaaliset työkalut kiinnostivat 


Jaoimme kokemuksia myös pilvipalveluista ja toimistojen parhaista työkaluista. Itse esittelin Meditan hyväksi havaittuja tietojärjestelmiä, jotka varmistavat toimintamme laatua ja yhteistä tietopohjaa ja tekevät tilaa luovalle työlle. Olin myös mukana kanadalaisen partnerimme Casacomin vertaisarvioinnissa, joilla Worldcom säännöllisin väliajoin varmistaa toimistojen toiminnan laadun.

Illallisella tultiin tutuiksi uusien kumppaneiden kanssa. Tässä suhdetoiminnan ja viestinnän ammattilaisia Perusta, eri puolilta Yhdysvaltoja ja kokousta emännöineen Planinin tiimistä. 

Paljon vaihdettiin myös kokemuksia ja näkemyksiä sekä illallisilla että virallisen ohjelman ulkopuolella, tutustuen toisiimme ja yhteen maailman kiehtovimmista suurkaupungeista. Jo ennakkoon meitä ohjeistettiin ottamaan rennosti – the carioca way –  ja jättämään puvut, solmiot ja arvokorut kotiin. Kaikki kulkivat paljasjaloin varvassandaaleissa, joita moni myös kantoi tuliaisina kotiin.

EMEA-alueelta meitä oli paikalla vain pieni joukko, joten tehokkaan kokouksen saattoi vetää rantakahvilassa Copacabanalla. Pöydän päässä puheenjohtaja Patrik Schober Tšekistä ja ympärillä edustajat Englannista, Ranskasta, Bulgariasta, Belgiasta, Portugalista ja Espanjasta.

Medita on ollut mukana Worldcomissa viisi vuotta, ja tässä vaiheessa jäsenyyteen sijoitettu aika, raha ja energia tuntuvat onnistuneilta, jopa onnekkailta ratkaisuilta. Lämmin kiitos kumppaneillemme Pentti ja Helena Paulastolle PP Viestinnästä, jotka ystävällisesti tuuppasivat meidät tälle tielle 2010.


Sokeritoppavuorelle vie Bond-leffassakin esiintynyt köysirata.


Huipulta on huikeat näkymät joka suuntaan. Kahdeksan miljoonan asukkaan Rio levittäytyy laajalle.


Ylhäältä voi seurata niin valtamerialuksia kuin lentoliikennettä.
Iltahetki Sokeritoppavuorella on matkailijoiden suosiossa. 

Kuuden jälkeen on jo pimeää. Valkea piste keskellä kuvaa on valaistu Christo Rei sul Corcovado -patsas.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti